Til hovedinnhold

Hele det globale markedet som arbeidsplass

– Alt som skjer i verden påvirker jobben min. Det gjør den både interessant og spennende. Både analyse og psykologi er viktig for å lykkes, så her får jeg brukt mye av meg selv, sier Malin Norberg, direktør for markedsstrategier.
Malin leder et team som sitter i Singapore, Oslo, London og New York. Hun trives med å ha hele verden som arbeidsplass.

Malin leder et team som sitter i Singapore, Oslo, London og New York. Hun trives med å ha hele verden som arbeidsplass.

Malin startet i stillingen som direktør for markedsstrategier 1. april 2023. Intervjuet ble gjennomført da hun var global sjef for rente- og valutahandel. 

Teamet som Malin leder sitter i Singapore, Oslo, London og New York. Hun stortrives med å ha hele verden som arbeidsplass. Tilfeldigheter førte henne til Oslo og Oljefondet, og her har hun vært i over 12 år.

– Jeg har fått nye roller og utfordringer hele tiden, og det er en av grunnene til at jeg fortsatt er her. Hvis du er åpen for det, finnes det mange muligheter her i fondet, mener Malin.

Mange muligheter utenlands

I starten jobbet Malin med teknologi, og fikk raskt mye ansvar. Så kom spørsmålet om å jobbe med trading i New York.

– Det var en stor mulighet på alle måter, både for karrieren og for meg personlig. I prinsippet var det samme jobb, men i et annet marked blir det helt andre utfordringer. Jeg lærte så mye av det. I tillegg ble jeg godt kjent med dem som jobber i Oljefondet i New York, på en helt annen måte enn hvis du er innom der noen ganger i året. Det er en stor fordel for meg i jobben min.

– Det finnes mange muligheter utenlands hvis man vil, noe jeg sterkt anbefaler. Jeg hadde antakelig ikke fått den jobben jeg har nå hvis jeg ikke hadde jobbet andre steder i organisasjonen. Kanskje finner du ikke den ultimate drømmejobben med én gang, men her i fondet kan du finne din egen vei.

 

Etter hvert flyttet Malin tilbake til Oslo, til en posisjon som ansvarlig for handel i fremvoksende markeder. Jobben hun har nå, har hun hatt siden januar 2021.

– Nå starter jeg hver dag med å se hvordan markedet har beveget seg gjennom natten. Min jobb er å holde kontakten med markedet og sørge for at alt fungerer sånn at mitt team fungerer. Jeg forsøker å forbedre strukturer og prosesser for teamet mitt, slik at vi har klare prioriteringer. Når noen i min avdeling gjør noe veldig bra, er det herlig å se og være en del av. Det motiverer meg veldig, sier hun.

Har det gøy på jobb

Noe annet som motiverer henne, er å slå markedet.

– Jeg holder ikke på med så mye trading selv lenger, men litt blir det. Det er naturligvis alltid gøy å ta riktige beslutninger på riktig tidspunkt, og dermed gjøre gode handler. Og selv uten mye faktisk trading, har vi i teamet faglige diskusjoner om markedet hver dag. Jeg får brukt mye av mine menneskelige egenskaper, det er viktig å forstå hva andre tenker og mener.

Malin mener noe av det beste med jobben, er at Oljefondet er en stor og viktig aktør og dermed har tilgang til mye god informasjon du trenger for å kunne ta de riktige beslutningene, som for eksempel med motparter eller beslutningstakere i hele verden.

– Også jobber jeg sammen med veldig trivelige mennesker. De er dyktige og flinke folk. Vi har det rett og slett veldig gøy på jobb.

Viktig samfunnsoppdrag

Oljefondet er en av de mest meningsfulle arbeidsplassene du kan ha i finans, mener Malin.

– Vi er en relativt liten organisasjon som har mye ansvar og kapital å forvalte. Min opplevelse er at du får ekstremt mye ansvar helt fra starten. Det er store summer, og de beslutningene du tar påvirker på ordentlig. Vi skal forvalte pengene til fremtidige generasjoner på en ansvarsfull måte.

 

Norberg forklarer at Oljefondets samfunnsoppdrag er blitt enda viktigere for henne nå enn da hun begynte i jobben. Når hun er ute i verden og snakker med folk, og kanskje spesielt ser hva andre finansielle institusjoner gjør, er det fint å tenke på at investeringene kan ha ett større bidrag enn bare å tjene penger.

– Det er fint å være stolt over det jeg gjør. Jeg står for det vi gjør, og hvordan vi investerer.

Hun er også stolt av at Oljefondet har mangfold høyt på agendaen. Folk med ulike bakgrunner tenker forskjellig, så å ha mangfold i de beslutningene som tas er viktig, mener Norberg.

– Alle arbeidsplasser tjener på å ha et mangfold, blant for eksempel kjønn, alder og bakgrunn. Men å rekruttere kvinner til finans er dessverre fortsatt utfordrende. Mange tror at det er som på film, bare menn i dress på Wall Street, sier hun og ler.

– Det kan kanskje minne om det av og til, men først og fremst er trading og finans generelt et veldig fint sted å jobbe for alle. Kvinner er minst like bra tradere som menn, men det er ikke alltid lett å formidle og nå ut med. For min del har kjønn vært underordnet. Jeg har fått de muligheter jeg har ønsket meg i fondet.

Sist oppdatert: 14.06.2022

Relaterte sider