Til hovedinnhold

Introduksjon av Øystein Olsen

Forvaltningen av Statens pensjonsfond utland har vært preget av en stor grad av åpenhet helt siden starten. I år tar vi nye skritt, med publisering av strategiplan og flere detaljer i regnskapet.

Statens pensjonsfond utland er et verktøy for å sikre at også fremtidige generasjoner får glede av oljeformuen. I de årlige budsjettene bruker staten bare forventet avkastning av fondet.

Ved årsskiftet var fondet på 3 077 milliarder kroner. Etter handlingsregelen for finanspolitikken skal bruken av oljepenger tilsvare 4 prosent av innestående på fondet. I 2011 tilsvarer det 123 milliarder kroner, eller 13 prosent av statens totale utgifter utenom petroleumsvirksomheten. Fondet spiller dermed en vesentlig rolle som inntektsgrunnlag i finanspolitikken.

Når det er tillit hos politiske myndigheter og i befolkningen til at Norges Bank gjennomfører forvaltningen på et faglig og etisk grunnlag, vil det være lettere å oppnå oppslutning om den finanspolitiske strategien. En slik tillit avhenger ikke minst av tilgang til vesentlig informasjon om hvordan forvaltningen gjennomføres.

Fondet er i sin helhet investert utenfor Norge. Som utenlandsk investor er vi gjester i andres hus. Når vi som representant for Norges statsmakter blir en stor enkeltinvestor i andre land, kan det skape usikkerhet. Det er viktig for fondets investeringsmuligheter at vår kapital fortsatt er velkommen. Stor åpenhet om regler og strategier vil bidra til at vertskapet er trygg på våre hensikter. Slik er oppfatningen av fondet viktig for gjennomføringen av vårt oppdrag i internasjonale kapitalmarkeder.

Jo større fondet blir, desto høyere vil kravene om åpenhet være, både fra norske og utenlandske interessenter. Det er derfor naturlig at vi offentliggjør stadig mer informasjon. I fjor startet vi publisering av løpende oppdatert markedsverdi av fondet på vårt nettsted, www.nbim.no.

Resultatene i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland var gode også i 2010, med en avkastning på 13,3 prosent i internasjonale aksjemarkeder og 4,1 prosent på rentepapirene. Resultatene demonstrerer, som de gjorde i 2009, verdien av at fondets eiere har vært trofaste mot den langsiktige strategien, også gjennom finanskrise og store utslag i verdipapirmarkedene.

Oslo, 2. mars 2011

Øystein Olsen

Leder for hovedstyret

Sist oppdatert: 16.03.2011