Til hovedinnhold

Ny investering i unotert infrastruktur for fornybar energi

17. januar 2024

Norges Bank Investment Management har signert en avtale om å kjøpe en andel på 49 prosent av en sol- og landbasert vindkraftportefølje i Spania og Portugal. 

Avtalen ble signert 17 januar 2024.

Norges Bank Investment Management vil betale 307 millioner euro, tilsvarende rundt 3,5 milliarder kroner, for andelen på 49 prosent. Porteføljen er verdsatt til totalt 627 millioner euro, tilsvarende rundt 7,1 milliarder kroner. Det vil ikke være noen ekstern finansiering involvert i transaksjonen.

Selger av andelen er Iberdrola. Iberdrola vil fortsette som deleier og operatør av porteføljen.

–Vi er veldig glade for å annonsere denne avtalen med vår partner Iberdrola. Vi øker investeringene i Spania, samtidig som vi tar vårt første steg inn i Portugal. Vi ser frem til å gjøre flere gode investeringer innen unotert infrastruktur for fornybar energi fremover, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Porteføljen består av to solkraftanlegg og to landbaserte vindkraftanlegg med en total installert kapasitet på 674 MW, tilsvarende det årlige elektrisitetsforbruket til rundt 350 000 spanske husstander. Sol utgjør 60 prosent av porteføljen og landbasert vindkraft 40 prosent.
Alle prosjektene er foreløpig under utvikling med forventet ferdigstilling i 2025-2026. Norges Bank Investment Management vil ta eierskap i disse så snart de er operasjonelle.

–Denne investeringen er i tråd med vår langsiktige strategi, og vi er veldig fornøyde med å styrke partnerskapet med Iberdrola ytterligere. Vi ser frem til å jobbe sammen på disse prosjektene, sier Mie Holstad, investeringsdirektør for eiendom- og infrastrukturinvesteringer i Norges Bank Investment Management.

PRESSEKONTAKT:
Line Aaltvedt
Kommunikasjonssjef
Tlf: +47 948 54 656
Epost: press@nbim.no