Til hovedinnhold

Norges Bank Investment Management vil lede søksmål mot Silicon Valley Bank

Oljefondet vil lede et gruppesøksmål for å gjenvinne betydelige investeringstap.

1. desember 2023

Norges Bank er utnevnt av en amerikansk domstol til å være hovedsaksøker (Lead Plaintiff), sammen med det svenske pensjonsfondet Sjunde AP-fonden (AP7), i det pågående amerikanske gruppesøksmålet relatert til den nå konkursrammede Silicon Valley Bank (SVB). Det er første gang Norges Bank vil lede et gruppesøksmål på vegne av en gruppe investorer.

– Vi forvalter penger på vegne av det norske folk. Jeg ser det som vår plikt å ta rettslige skritt for både å maksimere hvor mye vi kan få igjen etter SVBs kollaps og for å reagere på uakseptabel markedsadferd, sier Nicolai Tangen, leder for Norges Bank Investment Management.

Oljefondet og andre investorer led betydelige tap på sine investeringer i SVB på grunn av feilaktig informasjon og rapportering av finansielle forhold og risikostyring fra SVBs tidligere ledere, styremedlemmer, finansielle rådgivere og ekstern revisor.

– Gitt vår rolle som hovedsaksøker er vårt mål å få mest mulig igjen av det vi og andre investorer har tapt, legger Tangen til.

Denne saken handler også om integriteten til finansmarkedene, styringen av store finansinstitusjoner og interessene til investorene.

– Det er viktig for oss å ta rettslige skritt der det har vært betydelige brudd på integritet og markedsadferd. Vi har klare forventninger til selskapene vi er investert i og ser dette som en del av å være en ansvarlig investor, sier direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho.

Fondet har et dedikert team med ansatte, inkludert interne amerikanske prosessadvokater, som vil sikre god og effektiv oppfølging av denne rettstvisten.

Pressekontakter:
Marthe Skaar
Kommunikasjonsdirektør
Tlf: +47 926 17 663

Line Aaltvedt
Kommunikasjonssjef
Tlf: +47 948 54 656

E-post: press@nbim.no