Til hovedinnhold

Beslutninger om observasjon og utelukkelse

Norges Bank har besluttet å utelukke et selskap fra Statens pensjonsfond utland, starte observasjon av et selskap og avslutte særskilt eierskapsutøvelse i et selskap.

6. juli 2023

Norges Banks hovedstyre har besluttet å utelukke selskapet Power Construction Corp of China Ltd grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller er ansvarlig for alvorlig miljøskade, jf. det atferdsbaserte kriteriet i Retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland § 4 e. Beslutningen er basert på en tilrådning fra Etikkrådet fra 14. februar 2023 med bakgrunn i selskapets vannkraftutbygging i Batang-Toru i Indonesia. 

Hovedstyret har videre besluttet å sette Petrofac Ltd til observasjon i en periode på tre år grunnet uakseptabel risiko for grov korrupsjon eller annen grov økonomisk kriminalitet jf. det atferdsbaserte kriteriet i Retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland § 4 g. Beslutningen er basert på en tilrådning fra Etikkrådet fra 3. april 2023.

Hovedstyret har ikke på selvstendig grunnlag vurdert alle enkeltheter i tilrådningene, men finner det tilstrekkelig godtgjort at kriteriene for observasjon og utelukkelse er oppfylt. Før utelukkelse skal banken vurdere om andre virkemidler, herunder eierskapsutøvelse, kan være bedre egnet. Hovedstyrets vurdering er at eierskapsutøvelse ikke er et hensiktsmessig virkemiddel i disse tilfellene.

Hovedstyret har også besluttet å avslutte særskilt eierskapsutøvelse i UPL Ltd. Etter anbefaling fra Etikkrådet om observasjon grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for alvorlige menneskerettighetsbrudd, besluttet Norges Bank i 2018 at saken skulle tas opp med UPL gjennom særskilt eierskapsutøvelse over en periode på fem år. Bakgrunnen for Etikkrådets tilrådning var bruk av barnearbeid i UPLs frøleverandørkjede i India gjennom datterselskapet Advanta Seeds. 

Den særskilte eierskapsperioden er nå utløpt. På bakgrunn av tiltak UPL har tatt i løpet av perioden, som bekreftes av egne og eksterne undersøkelser, finner hovedstyret at den framoverskuende risikoen for normbrudd framstår som redusert. Hovedstyret har derfor besluttet at den særskilte eierskapsutøvelsen som følger av retningslinjene avsluttes. 

Mer om beslutningen om å avslutte særskilt eierskapsutøvelse i UPL Ltd under.

Etikkrådets tilrådninger:

Power Construction Corp of China Ltd

Petrofac Ltd

Pressekontakt:
Line Aaltvedt
Kommunikasjonssjef
Tlf: +47 948 54 656
E-post: press@nbim.no

Informasjon om beslutningen om å avslutte særskilt eierskapsutøvelse i UPL Ltd.:

Norges Bank mottok 1. mars 2018 en tilrådning fra Etikkrådet om observasjon av selskapet UPL Ltd (UPL) grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for alvorlige menneskerettighetsbrudd, jf. det atferdsbaserte kriteriet i Retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland. Tilrådningen var basert på bruk av barnearbeid i selskapets frøleverandørkjede i India gjennom UPL datterselskapet Advanta Seeds (Advanta). Norges Banks hovedstyre besluttet i 2018 at saken skulle tas opp med UPL gjennom særskilt eierskapsutøvelse over en periode på fem år. 

Den særskilte eierskapsperioden er nå utløpt. På bakgrunn av tiltak UPL har tatt i løpet av perioden, som bekreftes av egne og eksterne undersøkelser, finner hovedstyret at den framoverskuende risikoen for normbrudd framstår som redusert. Hovedstyret har derfor besluttet at den særskilte eierskapsutøvelsen som følger av Retningslinjene avsluttes. 

Målet for dialogen med UPL har vært et vesentlig redusert omfang av barnearbeid i datterselskapet Advanta, gjennom tilstrekkelige retningslinjer og systemer for å forebygge, oppdage og håndtere bruk av barnearbeid. I løpet av eierskapsperioden har Norges Bank hatt 11 møter med UPL og Advanta, inkludert et besøk til selskapene i India, samt jevnlig skriftlig korrespondanse. 

I løpet av eierskapsperioden har UPL vedtatt nye og oppdaterte retningslinjer med nulltoleranse for barnearbeid, forankret på styrenivå, for egen virksomhet og leverandørkjeden. Det inkluderer oppdaterte kontrakter for bønder som produserer frø for Advanta. Selskapene har også iverksatt en bred femårskampanje, «United Against Child Labour», med mål om å forebygge og håndtere risikoen for barnearbeid i frøleverandørkjeden. Kampanjen har omfattet kommunikasjon av retningslinjene mot barnearbeid gjennom lokale kontaktpersoner, anerkjennelse av bønder og landsbyer, dialog med lokale myndigheter og skoler, og oppfølging av barns skolegang gjennom året. Selskapet har videre engasjert seg i bransjeinitiativet ECHO Forum sammen med andre frøselskaper for å dele erfaringer og forbedre praksis. De har også iverksatt pilotprogrammer for yrkesopplæring for barn som har fullført grunnskolen.

Videre har UPL og Advanta iverksatt tiltak for å forbedre overvåkingssystemet for de enkelte gårdene. Det omfatter nye og oppdaterte verktøy og opplæring av ansatte, samt overvåkning av forskjellige team på ulike stadier i frøprosessen. Selskapene har innført en tre-trinns eskaleringsprosess for eventuelle brudd på retningslinjene mot barnearbeid, som innebærer tiltak ved gjentatte brudd. I tillegg til selskapenes egne overvåking, har det også vært gjennomført flere eksterne evalueringer de siste årene, som har vist lovende resultater. 

Ettersom bruk av barnearbeid utgjør en alvorlig risiko for barns rettigheter, og frøsektoren i India generelt er eksponert for denne risikoen, vil vedvarende fokus på forebygging og håndtering av risikoen for barnearbeid fortsatt være viktig for selskapene framover. Norges Bank legger opp til å fortsette å følge opp UPL Ltd videre gjennom den ordinære eierskapsdialogen. 

 

Relaterte sider