Til hovedinnhold

– Læringskurven har vært bratt, og det var akkurat det jeg håpet på

Pernille Fathi er utdannet fysiker. De to siste somrene har hun tilbrakt hos SINTEF Industri, hvor hun jobbet med materialteknologi. Veien til finans og Oljefondet kunne derfor virke lang. Akkurat hvor lang, ville Pernille finne ut av.

– Jeg hadde lyst til å prøve noe helt nytt. Samtidig ville jeg se om verktøyene og modellene jeg har jobbet med tidligere kunne brukes innen finans. Det viste seg at bransjene har mange likheter. Modellene er de samme, men bruken er ulik. Innenfor fysikkens verden må du forholde deg til en rekke naturlover. De finner du ikke i finans, hvor du for eksempel må ta høyde for psykologiske prosesser. Det har vært utrolig spennende og morsomt å få prøve seg på dette en sommer.

Pernille har nettopp fullført en mastergrad i fysikk ved King’s College i London. Nå venter Harvard University i USA og en doktorgrad i fysikk på jenta fra Trondheim.

Les mer om summer internship-programmet

Simulere kraftmarkedet

Som summer intern i Oljefondet, jobber du på et prosjekt fra juni til august, hvor du får bryne deg på en rekke ulike problemstillinger innenfor kapitalforvaltning, risikostyring, ansvarlig forvaltning og teknologi, for å nevne noe. Prosjektet Pernille jobbet på tok for seg simuleringer av det europeiske kraftmarkedet. Det skulle vise seg å passe perfekt for fysikeren.

– Gjennom simuleringer har jeg jobbet med å lage modeller for ulike framtidsscenarier i kraftmarkedet basert på vær, produksjonskapasitet, forbruk og priser. Hva slags kraftpriser kan vi få og hvor væravhengig er det? Hvordan kan vi minimere risikoen i våre infrastrukturinvesteringer? Dette var noen av problemstillingene jeg jobbet med.

Positivt overrasket

Pernille jobbet i Oljefondets risikoavdeling. Det viste seg at fysikkbakgrunnen hennes slett ikke var så uvanlig som hun først trodde. Blant kollegaene fant hun matematikere, statsvitere og en utdannet doktorgradsstipendiat i astrofysikk.

– Jeg skilte meg ikke ut i den avdelingen nei. Å bli en del av et team som gjør såpass avanserte simuleringer og modelleringer «in-house», var en positiv overraskelse. Da får man muligheten til å gå i dybden på problemstillinger og utvikle mye selv. Det ble nesten som å drive forskning. Det hadde jeg ikke forventet å finne her.

Lærerik lunsj

Hvordan stod det så til med Pernilles finanskunnskaper før sommerjobben i et av verdens største investeringsfond?

– Jeg kunne fint lite om finans før jeg startet her. Det brukes mange begreper som er vanskelige å forstå fra utsiden. Selv om jeg ikke jobbet så mye med finans i prosjektet mitt direkte, lærte jeg mye av å være en del av miljøet her, ikke minst ved å bli kjent med de andre summer internsene og få innblikk i hva de jobbet med, sier hun.

Nettopp viljen til å dele kunnskap, er én av tingene Pernille trekker frem fra sine åtte uker i fondet. Hun husker én formiddag spesielt godt.

– Jeg fikk forklart hele finanskrisen i 2008 over én lunsj. Det var gøy. Så lenge du stiller spørsmålet «for en som ikke kan noe om finans, kan du forklare…?», lærer du noe hele tiden. Læringskurven har vært bratt, og det var akkurat det jeg håpet på da jeg søkte meg hit. Det er utrolig mye flinke folk som jobber i fondet. Det er alltid noen tilgjengelig og du får alltid svar når du spør, sier hun.

Sist oppdatert: 31.08.2022

Relaterte sider